Thursday, 18 November 2010

NAJIB MUNGKIN TAK DAPAT MAJORITI 2/3 KATA Dr,M

Jom kita baca kotak fikiran Dr.M ini.
Adakah beliau cuba nyatakan yg PR akan memerintah negara selepas PRU13 nanti? Kalau BN tidak dapat 2/3 siapa pulak yg akan dapat 2/3?
Satu atau negeri akan ditawan? Ini kenyataan sebab Parlimen Kubang Pasu tenggelam dek banjir baru - baru ini. Soalan pokok, siapa MP Kubang Pasu Sebelum ini? Cuba hantar mesej menyalahkan kerajaan PAS Kedah?
Satu negeri lagi? Kelantan mungkin, sebab? BN dapat tawan semula Galas. Itu hanya By Election. Rakyat Kelantan pandai berpolitik.
PKR kucar kacir. Betul kah? Siapa yang cakap? Utusan Meloya, Berita Hairan, Tv31/4, & kutu UpCo seperti Sharizat "Juhi Chawla ( Kata Mat Sabu ), S/U Parlimen yg berebut tanah sejengkal, yg mengeluarkan fatwa boleh melacur didalam darurat. Boleh percaya dan diterima kenyataan mereka ini?
Fikir - fikirkan lah.
Tapi harus ingat, kepada penyokong PR, dinasihatkan supaya tidak complacent. Ayuh, mari mulakan gerakan menawan Putra Jaya dan Negeri Sembilan.
Najib mungkin tak dapat majoriti 2/3 kata Dr M
Nov 18, 10 3:58pm

Parti pemerintah BN dijangka terus gagal mendapatkan majoriti dua pertiga di parlimen tetapi mungkin berjaya merampas satu atau dua buah negeri kembali pada pilihan raya umum akan datang, kata mantan, perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Pada wawancaranya dengan Bloomberg pada 16 November lalu, Mahathir berkata “BN mungkin tidak dapat dua pertiga majoriti yang membolehkan mereka memerintah negara dengan mandat yang kukuh” pada pilihan raya umum yang perlu diadakan sebelum 2013.
Namun, katanya parti pemerintah itu “mungkin mendapat satu atau dua” daripada lima negeri yang sekarang di bawah pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat.
Mahathir bagaimanapun tidak menamakan negeri-negeri yang dijangkakan akan jatuh semula ke tangan BN. Namun dipercayai beliau merujuk kepada negeri asalnya, Kedah yang jatuh kepada PAS buat pertama kali pada pilihan raya 2008.
Sebuah negeri lain yang diintai oleh BN adalah Selangor, antara negeri paling kaya di Malaysia.
Andaian Mahathir itu dipercayai dipengaruhi oleh kejayaan BN pada dua pilihan raya kecil awal bulan ini - kerusi DUN Galas dan parlimen Batu Sapi - dan juga krisis kepimpinan yang melanda PKR sekarang.
“Buat masa ini, partinya (ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah dalam keadaan kucar-kacir,” kata Mahathir.
Anwar, yang merupakan bekas anak didik Mahathir dijangka menghadapi tentangan dalaman dari partinya berikutan perletakkan jawatan bekas menteri, Zaid Ibrahim yang merupakan pengerusi PKR Wilayah Persekutuan.
Mahathir juga menyifatkan Perdana Menteri, Datuk seri Najib Razak sebagai “satu perubahaan besar” jika dibandingkan dengan penggantinya, Tun, Abdullah Ahmad Badawi.
Abdullah dipilih oleh Mahathir untuk menggantikannya apabila beliau bersara pada Oktober 2003. Namun, akibat pergeseran kedua-duanya dan diburukkan lagi dengan prestasi buruk BN pada pilihan raya umum 2008, Mahathir terus membidas Abdullah dan mendesaknya meletak jawatan.

No comments: