Thursday, 21 October 2010

ALASAN PAK PANDIR, PNB YANG CADANG BINA MENARA WARISAN

Tambah sikit,
i. Kalau PNB yg hendak bina, kenapa masuk dalam pembentangan bajet?
ii. Persoalan, siapa yang arahkan PNB untuk bina bangunan berkenaan? PNB ialah satu entiti milik kerajaan, mesti ada Board Of Director. Bermula dari Pengerusi, CEO, MD dan lain - lain ahli policy & decesion maker, mereka ini dilantik oleh kerajaan. Kemudianya, Chairmannya report kepada Ministry Of Finance.
Persoalannya, siapa dia Ministry Of Finance Malaysia? Bukankah PM itu sendiri?
Untuk itu, elok sahaja kita sokong apa yang dikatakan oleh Ustaz Idris Ahmad, iaitu alasan Pak Pandir.
Kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang menyatakan, beliau tidak mengarahkan membina Menara Warisan , sebaliknya ia dicadang oleh Pemodalan Nasional Berhad (PNB). Ini adalah alasan “Pak Pandir” dan melucukan daripada seorang Perdana Menteri. Kenyataan ini seolah-oleh hendak melepaskan bebanan ini kepada PNB, bukannya kepada beliau. Kerana ia mendapat kritikan yang hebat daripada berbagai pihak. Wang sebanyak RM5 bilion mampu membina 1667 buah sekolah yang bernilai RM3 juta sebuah dan mampu memberi biasiswa pelajar perubatan seramai 5 ribu pelajar dengan kos RM1 juta di United Kingdom.

PAS berpendapat, kalau pun benar ini cadangan daripada PNB kenapa beliau sebagai orang yang berkuasa dan tahu bagaimana kedudukan kewangan negara sekarang, yang lebih perlu kepada projek yang lebih bermanfaat kepada rakyat dan negara. Sejak bila pula pula beliau begitu lemah sampai terpaksa mengikut cadangan PNB. Bukankah beliau selama ini begitu gagah sekali membuat keputusan yang merugikan negara tanpa meminta pandangan orang lain termasuklah ahli Parlimen, ketika melepaskan khazanah berharga 217 hektar tanah KTMB kepada Singapura dan telaga minyak blok L dan M kepada Brunai yang bernilai RM320 bilion.

Nampaknya pemimpin Umno cuba hendak menyalahkan orang lain ketika tidak mampu menghadapi satu situasi. Samalah Tan Sri Muhyiddin Yasin ketika ditanya apa tindakan terhadap dua orang pengetua yang dituduh rasis. Beliau menyatakan beliau tidak ada kuasa sebagai seorang Menteri, kerana bukan bidang kuasa Menteri. Sedangkan jawapan ini orang buta dekat Pagoh pun ketawa.

Ustaz Idris AhmadKetua Penerangan PAS Pusat

No comments: