Saturday, 20 March 2010

DiAntara realiti dan Mengampu Penguasa MELAYU N.Sembilan.

Roboh gerai Melayu,kenapa tak melalak seperti di P.Pinang?
Anak Labu
Utusan Malaysia / Berita Harian / SINAR / TV3 dengan megahnya di muka depan Berita depan menunjukkan gerai orang Melayu dirobohkan sedikit masa lalu di P.Pinang. Nah, sekarang ini di Taman Gadong Jaya, Labu, Negeri Sembilan notis merobohkan gerai telah dibuat oleh Majlis Perbandaran Nilai.Menariknya notis dikeluarkan sehari sebelum berlansungnya program JUARA RAKYAT bersebelahan dengan kawasan gerai tersebut pada 6 Mac 2010. Di Negeri Sembilan, Kerajaan, MBnya orang Melayu , semua gerai ( 15 orang lebih kurang ) semuanya Orang Melayu dan majoriti di Labu ni orang Melayu. Tak kan berdiam diri sahaja. Kalau di P.Pinang, Utusan Malaysia mengaung, "Pahlawan Melayu" rasa terhina, NGO atau Dewan Melayu melalak tentang ketidakperihatin Ketua Menteri Cina, apakah di N. Sembilan, nada yang sama tidak diutarakan?Pelik dan Ajaibnya, notis berbunyi ....kacau ganggu iaitu meletakkan dan menjalankan perniagaan di atas jalan masuk ke balai raya Taman Gadong Jaya. ( Tempat berlangsung Program Juara Rakyat.)Sedihnya, hampir 5 hingga 6 tahun mereka berniaga di situ, hanya kerana kononnya Program JUARA RAKYAT yang dirasmikan oleh Menteri Dalam Negeri ( itupun tak jadi datang..), mata pencarian mereka direntap sedemikian rupa... JUara Rakyat apakah ini?Lebih menyedihkan, Ketua Pemuda UMNO Negeri adalah anak watan Labu sendiri.Kita cabar beliau untuk mempertahankan Gerai2 Melayu ini dan mempertahankan penjaja melayu di Taman Gadong ini daripada tindakan MPN.Adun Labu tak payah nak cakap.Beliau lebih arif dan mungkin terlalu sibuk untuk mengambil tahun hal-hal kecil sebegini agaknya?
Inikah Perangai Penguasa & Media Melayu sentiasa menupulasikan carita untuk menjadi unsur-unsur Perkauman dan orang-orang melayu sentiasa ada berfikiran sempit tanpa melihat fakta dan faktur.
Orang melayu perlu matang dan bangkit menegakkan kebenaran berlandaskan fakta bukan penipuan media dan pemimpin UMNO yang ingin menjadi juara kantong poket mereka.

No comments: